Verslag van The French Open

Verslag van Jurgen, de winnaar van het toernooi:

31 maart & 1 april was het weer zover, de French Open. Omdat het de 10e keer is, is het een jubileum jaar en werd het toernooi in Normandië gehouden. Tevens zou bedenker van het spel, Richard Borg overkomen uit de USA. Aangezien ik afgelopen twee jaar geweest ben, hoefde ik er eigenlijk niet lang over na te denken. De meeste Nederlanders vinden het wel erg ver rijden (ik ook 🙂 ), maar uiteindelijk hadden we toch een mooi groepje met Nederlandse deelnemers. Anton, Leon en ik bereiden ons goed voor en spelen een aantal keren de scenario’s van de eerdere French Opens om zo maximaal feeling te krijgen met de scenario’s van de ontwerper.
Op vrijdag 30 maart is het dan zo ver en vertrekken Anton, Leon, Jeroen en ik naar Normandië. De volgende dag hebben we een halve dag om historische locaties te bezoeken. Het boerderij complex waar we overnachten is door paratroepers aangevallen en bevrijd, natuurlijk gaan we langs St. Mere Eglise en Utah beach. Daarna vertrekken we richting het Victory Museum waar we veelal bekende spelers en Richard Borg ontmoeten. We maken gelijk gebruik van de gelegenheid en Richard neemt ruim de tijd om de scenario’s van de Dutch Opens in ontvangst te nemen. Hij was onder de indruk van de kwaliteit van de scenario’s en vond het leuk om zo’n enthousiaste groep mensen tegen te komen.
Intussen was het tijd om de poule indeling en het scenarioboekje op te halen. De scenario’s hebben in de directe omgeving van de toernooi locatie afgespeeld. Je weet ook direct welk scenario je moet spelen en tegen wie. Mijn aanvang zou direct heftig zijn, twee toernooi winnaars gevolgd door twee goede spelers met veel ervaring en daarna twee voor mij onbekende spelers.
Het eerste scenario tegen Donut99 is erg on-gebalanceerd en dan is het risico dat je punten laat liggen. Ik kom er redelijk goed doorheen en laat twee punten liggen. Het bijzondere was dat we in een van de partijen bijna het hele deck hadden doorgespeeld waardoor we samen gingen bepalen welke volgende kaarten de tegenstander zou gaan spelen. We hadden 7 kaarten goed waarna de partij voorbij was!!
Het tweede scenario is tegen Hurletout waarbij de eerste partij niet spannend werd omdat de dobbelstenen mij zeer goed gezind waren. De return speel ik met een compacte verdediging waarop mijn tegenstander geen goed antwoord had. Terwijl wacht ik mijn moment af om uit te breken. Dit blijkt succesvol.
Het derde scenario zal ik tegen Bulldoz44 spelen. Dit was voor mij de eerste keer dat ik tegen hem speelde en na het spelen begrijp ik zijn spelers naam. Hij speelt als een bulldozer. Als hij de kans krijgt duwt hij je “van het bord af”. Door op mijn linker flank hard te counteren lukt het zijn aanval af te slaan. Rechts ben ik niet in die positie en moet ik terugvallen, doordat zijn tanks volgen worden ze geïsoleerd en uiteindelijk uitgeschakeld.
In de return neem ik de tijd om mijn tanks te groeperen en in de aanval te gaan. Doordat een tank eenheid met een salvo uitgeschakeld is en de andere beschadigd is moet ik terugvallen waarna zijn tanks gaan volgen en deze wederom geïsoleerd raken en uitgeschakeld kunnen worden.
De eerste speeldag zit erop en we hadden een mooie uitgangsituatie, Anton staat eerste en ik tweede. De rest van de Nederlanders staan ook goed gepositioneerd. Na een gezamenlijk diner in een vreemd restaurant gaan we terug naar “onze” boerderij om te gaan slapen. De kleuren van het restaurant zouden vermoeden dat er andere “spelletjes” zouden kunnen plaatsvinden 🙂 .
De tweede dag hadden we onze regelboekjes, posters e.d. bij om te laten signeren door Richard Borg en tevens kon ik me even verdiepen in de volgende uitbreiding. De vliegtuigen komen weer terug! We weten er nog niet heel veel van maar per zijde komen er drie vliegtuig soorten uit: een jager, jacht-bommenwerper en een bommenwerper.
Intussen is het tijd voor mijn vierde scenario en ik mag tegen Crusader. Het scenario is er een met een Tiger tank. Crusader stuurt de tank met een minimum aan ondersteuning in de aanval . Dit gaat even goed maar de Tiger wordt uitgeschakeld en daarna was het rustig uitspelen. De return was er een waar ik zweet handjes heb gehad. Hij reduceerde veel van mijn units tot enkele figuren. De Tiger heb ik gebruikt als mobiele verdediging om zo aanval na aanval af te slaan. Zou de Tiger uitgeschakeld worden, zou de situatie hopeloos geweest zijn. Gelukkig liep het anders af voor mij.
Eigenlijk is de druk eraf. Nu nog een partij tegen PapaDaudau et Piosteph welke beide zeer laag staan in de ranking. Nu komt het erop aan de tegenstander niet te onderschatten en ook deze partijen goed te blijven spelen. Het werd spannend omdat dit soort spelers meer risico neemt, maar het resulteerde tegen beide tegenstanders in een dubbele overwinning.
De einduitslag komt dan niet als een verassing voor mij. De score is wel extreem geworden. Doordat er enkel in de eerste partij 2 punten zijn blijven liggen, haal ik 89 van de maximaal 91 punten. De nummer twee heeft 83 punten. Anton heeft ook 83 punten maar iets minder figuurtjes over waardoor hij een voor hem onverwacht derde plaats behaald. Jeroen wordt 10e en Leon 29e. Een zeer mooi resultaat in een deelnemers veld van 74 personen. Eveneens een mooi resultaat voor goede bekende van ons, dat is Wouter uit België, hij is de beste “Rookie” met een 16e plaats.
Het is tijd om de felicitaties en prijzen in ontvangst te nemen. Naast een bokaal en een ets mag ik een prijs uitzoeken. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik zeg al jaren “Als ik de French Open win dan kies ik de witte campaign bag en die krijgt Anton”. Dus was het nu tijd om de daad bij het woord te voegen. Het blijkt de laatste te zijn die ze nog hadden (er is een beperkte oplage gemaakt welke nooit verkocht zijn). Na het afscheid nemen van de spelers en bedanken van de organisatoren rest ons nog een lange reis naar huis, waarbij we elkaar genoeg te vertellen hebben.

Ik kijk terug op een leuk weekend waarbij ik met een fijn gezelschap op pad ben gegaan. Ik tegenstanders tegen ben gekomen die naast serieus spelen het vooral ook leuk en gezellig wilden hebben. Dit zorgt voor een ontspannen sfeer met genoeg momenten voor grappen en een lach. French Open…..tot volgend jaar.

De score kun je hier terugvinden